16
MAY
2017

De Maanvis

In de klas van meester Johan staat een aquarium. Elke dag mag iemand anders de maanvis voeren. Sommige kinderen zijn heel irritant. Altijd aandacht trekken. Schreeuwen. Schelden. Ze tikken met hun pennen tegen de zijkant van de bak om de maanvis te laten schrikken. Die is er inmiddels aan gewend.
Meester Johan is de leukste meester. Toch heeft Jacky een hekel aan hem. Niemand had verwacht dat dit zou gebeuren. Als ze dat geweten hadden….!

Speciaal voor het 10-jarig jubileum van De Citadel is Annemiek Dijkstra, docente aan de jeugdtheaterschool en regisseur, uitgenodigd om met kinderen een kleine productie te maken: De Maanvis.
Vroeger hoorde de meester bij de notabelen van het dorp. De juffrouw stond in hoog aanzien. Onderwijzers waren het venster op de wereld! Tegenwoordig is het allemaal anders: niet alleen de ouders weten beter wat het beste is voor hun oogappeltjes, ook de kinderen weten het soms beter dan de meester! De leerkracht heeft zijn status verloren.
Vanuit dit gegeven interviewde Annemiek een aantal basisschoolleerlingen. Over school, over wat ze er leuk vinden of juist niet, over wat de leraar daarin betekent, over hoe hun ideale leraar eruit ziet. Ook bevroeg ze leerkrachten om erachter te komen waar zij, ondanks de lage waardering van de buitenwereld voor het vak, hun motivatie blijven vinden.

De Groningse schrijver heeft hun antwoorden gebruikt als materiaal voor de toneeltekst. Vijf monologen voor vijf karakters, gespeeld door vijf kinderen van 11 en 12 jaar.