16
MAY
2017

Mijn Moeder, Mijn Zusje en de Gaai

Frankrijk, 18zoveel.
Een man en een vrouw besluiten met elkaar te trouwen. Hij om uit het leger van Napoleon te blijven, zij om iemand te hebben om haar land te bewerken. Een goeie afspraak, waar ze beiden beter van worden, toch? Liefde? Dat was toen nog helemaal niet belangrijk.

Pierre is hun oudste zoon. Hij en z’n ene broertje wonen bij z’n vader. Moeder woont met de twee andere kinderen aan de andere kant van het dorp. Dat is al sinds zijn geboorte zo. Ergens is het helemaal spaak gelopen met het huwelijk: vader denkt dat hij het voor het zeggen heeft en moeder laat zich door hem de wet niet voorschrijven.

Eeuwig hebben vader en moeder ruzie. Altijd zet moeder vader de voet dwars door bij de rechter te gaan klagen. Van wie ze nog gelijk krijgt ook!

Pierre houdt heel veel van z’n vader. Hij wil dat moeder ophoudt vader gek te maken. Hij ziet daarvoor nog maar één oplossing. Daarmee loopt de situatie gruwelijk uit de hand….

Mijn moeder, mijn zusje en de gaai…. is gebaseerd op de waar gebeurde geschiedenis van Pierre Rivière, wiens getuigenverklaring in een oud Frans archief gevonden werd. Het is een heftig drama, vol emoties die voor kinderen van deze tijd ook zeer herkenbaar zijn.