16
MAY
2017

Op een ochtend zag alles er anders uit

Op een keer miste de eekhoorn de mier hevig. Hij wist niet waarom, maar hij had dat gevoel tot in het puntje van zijn staart. Mier, dacht hij. Mier, mier, mier.

OP EEN OCHTEND ZAG ALLES ER ANDERS UIT is een vrolijke en ontroerende voorstelling voor kleine kinderen over grote gevoelens, gebaseerd op de dierenverhalen van Toon Tellegen.

‘Ik denk,’ zei de eekhoorn, ‘dat ik nooit gelukkiger kan zijn dan nu.’ ‘Nou…’ zei de mier. ‘En als er nu eens een honingtaart voorbij zou komen vliegen met een briefje erop: voor de eekhoorn en de mier…?’

De gastregisseur maakte hiervan een toneelbewerking. Ze studeerde in Utrecht Theaterwetenschap en heeft jarenlange ervaring als regieassistent o.a. bij de Paardenkathedraal. Zo deed zij bij de Citadel de dramaturgie en assisteerde zij samen met de regisseur bij Shakespeare’s RICHARD 3.

Femke: “Ik vind het belangrijk om kinderen te laten zien wat theater is, hoe het werkt, hoe je met minimale middelen en veel spelplezier een wereld kunt maken waar je je in kunt verliezen.

De dierenverhalen van Toon Tellegen lenen zich daar uitstekend voor. Ik ben al jaren een verliefde lezer van al zijn werk. In de manier waarop de dieren in zijn verhalen omgaan met alles wat hen overkomt, herken ik de openheid en verwondering waarmee kinderen het leven beleven en bevragen. “Kinderen komen vaak bij filosofische vragen uit, omdat ze nog geen onderscheid maken tussen diepzinnige en dagelijkse dingen. Ook Toon Tellegen negeert dit onderscheid in zijn werk en dat maakt het bijzonder. Ik houd van theater als het op dezelfde open en speelse manier probeert de wereld te begrijpen en te delen”.

De maan scheen, de lijster zong en de olifant en de eekhoorn dansten. Na twee passen trapte de olifant op de tenen van de eekhoorn. ‘Au,’ zei de eekhoorn. Maar hij werd niet boos.