16
MAY
2017

Twee Prinsen

TWEE PRINSEN is het waargebeurde verhaal van twee Afrikaanse prinsjes, zoon en neef van de vorst van Ashanti, die in 1837 door deze koning aan een Hollandse handelsmissie meegegeven werden naar Nederland.

De prinsen worden opgevoed op een kostschool in Delft waar ze te maken krijgen met de agressie van de blanke Hollandse leerlingen die hen niet accepteren.

Ze worden aan het hof van Willem I ontvangen, waar ze vriendschap sluiten met prinses Sophie die hun exotische afkomst maar wat romantisch vindt. Kwame ergert zich hieraan, maar Kwasi wordt verliefd. Kwasi doet zijn best om Hollandser dan de Hollanders te worden, terwijl Kwame probeert hun herinnering aan Afrika te bewaren en zijn afkomst niet te verloochenen. De twee tegengestelde manieren om met gedwongen migratie en ontworteling om te gaan – je aanpassen of proberen je eigenheid te bewaren – maken dit stuk bijzonder geschikt voor kinderen van de hoogste klassen van de basisschool.

TWEE PRINSEN is een theaterbewerking van het boek De zwarte met het witte hart van Arthur Japin. De roman is inmiddels in zestien landen vertaald en wereldberoemd. De bewerking van Fenneke Wekker doet recht aan de diepgang van de roman, maar selecteert daar ook juist de theatrale en vrolijke momenten uit. Het verhaal krijgt hierdoor een Dickensiaanse sfeer met komische personages en romantische scènes zonder dat dit afbreuk doet aan het dramatische verhaal van de twee prinsen.

De Citadel heeft een stevige traditie opgebouwd in het locatietheater. Met TWEE PRINSEN in de HORTUS BOTANICUS in Haren wordt voortgebouwd op deze traditie.